Apel de finanţare
Denumire apel:
Ghidul Solicitantului „Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil și a securității în zonele urbane” – Municipii reședință de județ
Prioritatea:
7 NORD-EST – O REGIUNE MAI ATRACTIVA
Obiectivul specific:
RSO 5.1. PROMOVAREA DEZVOLTĂRII INTEGRATE SI INCLUZIVE IN DOMENIUL SOCIAL, ECONOMIC SI AL MEDIULUI, PRECUM SI A CULTURII, A PATRIMONIULUI NATURAL, A TURISMULUI DURABIL SI A SECURITATII IN ZONELE URBANE
Corrigendumuri
Beneficiari eligibili
Criterii de eligibilitate solicitanţi:
Pot fi consultate în Ghidul Solicitantului, Cap.5.
Activități Eligibile:
Activitățile propuse în cadrul proiectelor trebuie să fie integrate, să cuprindă atât acțiuni de dezvoltare si regenerare urbana, precum și de dezvoltare a turismului sustenabil și/sau a culturii.
Categoriile de investiții sprijinite prin acest apel sunt:
1. Investiții destinate revitalizării si regenerării urbane fizice:
a. (re)amenajarea/ reabilitarea/ modernizarea/ extinderea de spații publice, din centre (istorice), cartiere: pietonizare, zone pietonale, spații de joacă, etc.;
b. (re)amenajare/ reabilitare/ modernizare/ extindere de parcuri, scuaruri, grădini publice, alte zone cu spatii verzi, pergole, alei, monumente de for public, inclusiv dotare cu mobilier urban, iluminat inteligent, etc.;
c. dezvoltarea de străzi inteligente, iluminat inteligent, sisteme de supraveghere video inteligente cu senzori IoT;
d. crearea/ (re)amenajarea/ reabilitarea/ extinderea/ modernizarea infrastructurii specifice activităților de recreere pe lacuri, râuri, plaje, faleze și zone perimetrale (inclusiv cu piste de alegare si ciclism);
e. digitalizarea obiectivelor.
2. Investiții destinate dezvoltării turismului sustenabil și/sau a culturii:
a. restaurarea/ consolidarea/ protecția/ conservarea/ dotarea/ digitalizarea patrimoniului cultural;
b. adaptarea obiectivelor de patrimoniu cultural pentru găzduirea de evenimente, activități cultural-creative;
c. construirea/ extinderea/ modernizarea/ reabilitarea/ dotarea clădirilor cu funcții culturale, centrelor culturale, muzeelor, teatrelor, bibliotecilor, parcurilor educativ-științifice;
d. construcția/ reabilitarea/ modernizarea bazelor de tratament și a centrelor balneare cu servicii integrate;
e. construcția/ reabilitarea/ modernizarea rețelelor de captare și transport a izvoarelor minerale
f. construcția/ reabilitarea/ modernizarea parcurilor de aventuri, aquaparcurilor;
g. dezvoltarea infrastructurii de acces pietonală, ciclabilă către obiectivele culturale sau turistice vizate de proiect.
Buget:
64.000.000 EUR
Data lansării:
27 mai 2024
Data deschiderii:
10 iunie 2024 14:00
Data închiderii:
31 decembrie 2024 14:00
Domenii
Zone:
Regiunea Nord-Est
Alocarea financiară orientativa pentru acest apel de proiecte aferent Priorității 7 este 63.990.201,00 euro (FEDR + Contribuție naționala), din care 54.391.670,85 euro din FEDR și 9.598.530,15 euro contribuție naționala (BS+BL) si este împărțita după cum urmează:
Mun. Bacau- 11.354.655 euro
Mun. Botoșani – 8.333.325 euro
Mun. Iași – 18.779.684 euro
Mun. Piatra Neamț – 8.048.666 euro
Mun. Suceava – 8.570.534 euro
Mun. Vaslui – 8.903.338 euro
Rata de cofinanțare
În cadrul prezentului apel de proiecte, pentru întocmirea bugetului cererii de finanțare, se vor lua în calcul următoarele rate de cofinanțare:
Pentru proiectele care nu se supun regulilor privind ajutorul de stat, rata de cofinanțare acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de maximum 85% din valoarea eligibila a proiectului, iar rata de cofinanțare din bugetul de stat reprezintă maximum 13% din valoarea eligibila a proiectului.
Cofinanțarea din partea solicitantului este de minimum 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Ajutor de minimis:
Pentru activitățile proiectelor care se supun regulilor privind ajutorul de minimis, rata de cofinanțare acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de maximum 85% din valoarea nerambursabila a proiectului, iar rata de cofinanțare din bugetul de stat reprezintă 15% din valoarea nerambursabila a proiectului.
Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordat unei întreprinderi in orice perioada de 3 ani, calculata pe baza continua, este de 300.000 EUR.
Cofinanțarea din partea solicitantului este de minimum 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Ajutor de stat regional :
Finanțarea nerambursabilă maximă ce poate fi acordată ca ajutor de stat regional nu trebuie să depășească limita intensităților maxime stabilite pentru perioada 2022-2027 pentru investiții inițiale prin Hotărârea Guvernului nr. 311/2022, aplicabilă la valoarea costurilor eligibile finanțabile prin ajutor de stat regional aferente proiectului, astfel:
Bacău – 60%
Botoșani – 60%
Iași – 50%
Neamț – 60%
Suceava – 60%
Vaslui – 60%
Pentru activitățile proiectelor care se supun regulilor privind ajutorul de stat regional, rata de cofinanțare acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de maximum 85% din valoarea nerambursabila a proiectului, iar rata de cofinanțare din bugetul de stat reprezintă 15% din valoarea nerambursabila a proiectului.
Cofinanțarea din partea solicitantului este de minimum 40 % din valoarea cheltuielilor eligibile, excepție făcând județul Iași pentru care cofinanțarea din partea solicitantului este de minimum 50 %.
Ajutorul de stat pentru investiții în infrastructurile locale
Pentru activitățile proiectelor care se supun regulilor privind ajutorul de stat pentru investiții în infrastructurile locale, rata de cofinanțare acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 85% din valoarea nerambursabila a acestora, iar rata de cofinanțare din bugetul de stat reprezintă 15% din valoarea nerambursabila a acestora.
Cofinanțarea din partea solicitantului este de minimum 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.
În cazul prezentului ghid, valoarea maxima nerambursabila a acestui tip de ajutor este de 11.000.000 EUR iar valoarea eligibila totala nu poate depăși 22.000.000 EUR pentru aceeași infrastructură.
În cadrul prezentului apel, proiectele și documentele aferente (atât cele de la depunere cât și cele ulterioare) se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MySMIS2021/SMIS2021+
Informații suplimentare despre Apel regăsiți aici.
UPDATE 1! A apărut Corrigendum Nr.1. – 12 iunie 2024
Share:
Puteți completa formularul de mai jos pentru a ne contacta.
"*" câmp obligatoriu