În cadrul Programului privind piața unică a fost deschis în data de 15 decembrie 2021 apelul „Intermediari de licențiere de proprietate intelectuală (SMP-COSME-2021-IPLI)”.
Proiectele pot fi depune până la 22 februarie 2022, ora 17.00 (ora Bruxelles-ului).
Rezultate așteptate ale acestui apel:
- Creșterea vizibilității serviciilor intermediare de licențiere a proprietății intelectuale în rândul comunităților relevante (clustere, forme associative de IMM-uri etc.).
- Creșterea participării intermediarilor de licențiere a proprietății intelectuale.
- Îmbunătățirea modelelor de afaceri ale start-up-urilor dezvoltarea unei industrii durabile.
- Adoptarea de soluții inovatoare în domeniile tehnologice prioritare pentru UE, cum ar fi digital, verde și sănătate, ca urmare a activităților intermediarilor de licențiere a proprietății intelectuale.
Toate propunerile trebuie să monitorizeze cel puțin următorii indicatori cheie de performanță (KPI):
- Creșterea vizibilității acestor servicii în rândul comunităților relevante.
- Creșterea cifrei de afaceri a start-up-urilor susținute.
- Cifra de afaceri minimă în domeniile tehnologice prioritare pentru UE.
- Îmbunătățirea modelelor de afaceri ale start-up-urilor sprijinite.
Obiectivul acestui apel este de a promova adoptarea serviciilor intermediare de licențiere a proprietății intelectuale, în special a celor care utilizează instrumente digitale moderne. Aceste servicii ar trebui să faciliteze acordarea de licențe pentru tehnologii sau cazuri de afaceri deținute de întreprinderile nou-înființate și IMM-urile europene.
Scopul final al serviciilor propuse trebuie să fie acela de a ajuta start-up-urile și IMM-urile din UE să intre pe noi piețe externe sau să crească sau să inoveze mai rapid.
Activități finanțate (lista neexhaustivă):
- Dezvoltarea de strategii pentru identificarea „cererii” pentru soluții inovatoare. Aceasta poate include cererea entităților publice și private.
- Intervievarea companiilor mijlocii și mari cu privire la provocările lor pentru a identifica nevoile lor de inovare și definirea serviciilor necesare.
- Utilizarea inteligenței artificiale (IA) ca element principal al inovației (inclusiv baze de date de brevete), identificarea de proiecte care s-ar potrivi nevoilor.
- Stabilirea unei baze de date de companii mijlocii și mari care pot solicita soluții inovatoare.
- Sprijinirea start-up-urilor și IMM-urilor să își pregătească corect planul de afaceri și asistarea acestora în procesul de licențiere.
Mai multe detalii pe site-ul Comisiei Europene: Funding & tenders (europa.eu)