Skip to main content

02 decembrie 2021

Apel Horizon – Spațiile publice sunt protejate respectând în același timp intimitatea și evitând supravegherea în masă

Loading

Se așteaptă ca rezultatele proiectelor să contribuie la următoarele:

  • O mai bună înțelegere de către autoritățile locale, operatori și factorii de decizie politică a efectului supravegherii la scară largă a spațiilor publice asupra comportamentului cetățenilor și a posibilelor efecte negative asupra comunităților locale;
  • Transparență sporită pentru cetățeni cu privire la diferitele forme de supraveghere de către autoritățile de poliție, autoritățile locale și actorii privați în spațiile publice și creșterea gradului de conștientizare a drepturilor aplicabile față de operatorii unor astfel de sisteme;
  • Protecție îmbunătățită a spațiilor publice fără a fi necesară colectarea și stocarea datelor 24/7;
  • Set de standarde comune și bune practici de către autoritățile locale, operatori și factorii de decizie politică pentru restricționarea accesului intern, anonimizarea și minimizarea datelor, permițând o utilizare proporțională a sistemelor de supraveghere deja instalate (cum ar fi CCTV) în spațiile publice, reducând riscul utilizării greșite a datelor colectate și respectarea drepturilor fundamentale, în special a protecției datelor cu caracter personal.

Domeniu de aplicare

În ultimii ani, numărul diferitelor instrumente de supraveghere a spațiilor publice a crescut în ritm masiv în majoritatea orașelor europene. Sistemele CCTV din spațiile publice sunt exemplele cele mai evidente. Acestea au fost extinse din punct de vedere al cantității (numărul de CCTV în spațiile publice, cum ar fi piețe, străzi sau locuri turistice), calitate (soluție îmbunătățită a imaginilor, posibilitate de urmărire și recunoaștere automată a modelelor) și, de asemenea, sferă (CCTV prezentă în zone) ca parcuri, înregistrare 24/7 ca standard datorită capacităților mai mari de stocare a datelor.

Sistemele CCTV sunt cele mai evidente și vizibile, deși nu sunt de departe singurele. Senzorii acustici, recunoașterea automată a plăcuțelor de înmatriculare (ANPR) și, în viitor, eventual recunoașterea facială pe scară largă se adaugă la un sistem de senzori care acoperă mari părți ale spațiilor publice din multe orașe europene.

Data de deschidere planificată: 30 iunie 2022

Data limită: 23 noiembrie 2022, 17:00:00, ora Bruxelles.

Pentru detalii suplimentare, accesați: Funding & tenders (europa.eu)

 

Share:

asistent
Atlas - Asistent