Skip to main content

27 octombrie 2023

Adrian-Ioan Veștea: „Alocăm resurse financiare pentru consolidarea securității în zonele de frontieră”

Loading

Adrian-Ioan Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, și chestorul de poliție Tiberiu Gim Giurea, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, au semnat, astăzi, contractul de finanțare pentru proiectul de importanță strategică “SAFE” – Un climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă, finanțat prin Programul Interreg IPA România – Serbia 2021-2027.

Prin finanțarea acestui proiect, vom contribui semnificativ la dezvoltarea unui cadru de cooperare între cele două state, în vederea reducerii criminalității transfrontaliere și a migrației ilegale, consolidând, totodată, securitatea și protejarea lanțurilor de aprovizionare”, a precizat ministrul dezvoltării.

Proiectul, în valoare de 13,8 milioane de euro, va consolida capacitatea instituțională a autorităților implicate în gestionarea frontierelor și va îmbunătăți siguranța și securitatea în zona de frontieră.

Necesitatea finanțării acestor tipuri de acțiuni derivă din specificul zonei programului, unde lungimea frontierei pe teritoriul acoperit de program este de 548 km, reprezentând astfel 2% din întreaga frontieră terestră externă a Uniunii Europene. De-a lungul acestei frontiere, există opt puncte de trecere rutiere, trei puncte de trecere portuare, două puncte de trecere pe cale ferată și un punct de trecere fluvială (cu bacul), care anual asigură trecerea a peste 2,5 milioane de persoane și 1,2 milioane de mijloace de transport marfă.

Ministrul Veștea a anunțat că, în perioada următoare, se vor contracta încă două proiecte de importanță strategică și două de infrastructură mare, cu un buget total de 24 milioane de euro, care au o importanță deosebită datorită activităților ce urmează a fi implementate în zona de graniță, pentru gestionarea situațiilor de urgență, respectiv pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate în aria Programului.

Evenimentul de astăzi a reunit reprezentanți ai Ministerului Integrării Europene și ai Ministerului de Interne din Serbia, precum și ai corpului diplomatic acreditați la București.

Share:

asistent
Atlas - Asistent