Skip to main content

Accesibilitate

Loading


Declarație privind accesibilitatea


 • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se angajează să asigure accesibilitatea site-ului web în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 112/2018 privind accesibilitatea site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile ale organismelor din sectorul public, aprobată prin Legea nr. 90/2019 (OUG nr. 112/2018). De asemenea, dezvoltarea webiste-ului are la bază Web Accessibility Initiative (WAI)
 • Prezenta declaraţie privind accesibilitatea este valabilă pentru Platforma Oportunități de Finanțare UE – https://oportunitati-ue.gov.ro/
 • Acest site este gestionat de Direcția Cooperare Europeană și Internațională din cadrul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și este conceput pentru a fi utilizat de cât mai multe persoane, inclusiv de persoanele cu handicap.
 • Site-ul este conceput să respecte standardul tehnic EN 301 549 v.3.2.1 pentru site-uri și aplicații mobile.
 • Situaţia conformităţii – Acest site este pe deplin conform cu standardul tehnic EN 301 549 v.3.2.1, Orientările privind accesibilitatea conținutului web (WCAG) 2.1  și OUG nr. 112/2018.
 • Platforma Oportunități UE este concepută astfel încât să fie compatibilă cu următoarele tehnologii asistive standard: cea mai recentă versiune a browserelor Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox și Apple Safari;
 • Accesibilitatea Platformei MIPE se bazează pe următoarele tehnologii pentru a lucra cu combinația specifică de browser web și orice tehnologii sau plugin-uri de asistență instalate pe calculatorul dumneavoastră: HTML, CSS. JavaScript, PHP etc.
 • Elaborarea prezentei declaraţii privind accesibilitatea
  a) Prezenta declaraţie a fost elaborată la data 27 iunie 2023
  b) Declaraţia a fost revizuită ultima dată la ………………………..
  c) Feedback şi date de contact – Neconformităţile cu privire la nivelul de accesibilitate pot transmise la email – fonduri.dizabilitati@mfe.gov.ro și prin formularul de contact de mai jos. Procesarea cererilor transmise prin mecanismul de feedback se face în maxim 15 – 20 de zile de la primire de către personalul desemnat prin act administrativ din cadrul Direcției  Cooperare Europeană și Internațională (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Strada Menuetului nr.7, Sector 1, București).
  d) Procedura de asigurare a aplicării …………………..
  e) Date de contact ale autorităţii competente de aplicare a legii: Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), Bd. Libertăţii nr. 14, Bucureşti, sector 5, e-mail: monitorizare.accesibilitateweb@adr.gov.ro

În vederea accesibilizării, toți utilizatorii pot să:

 

 • Mărimea fontului

Textul poate fi scalat până la 400% față de dimensiunea inițială. Această funcție face fiecare parte a site-ului mai lizibilă.

 • Spațiere text

Utilitatea butonului constă în adăugarea spațiului între rânduri pentru o lizibilitate îmbunătățită pentru utilizatorii dislexici și cu deficiențe de vedere. Sunt oferite trei tipuri de ajustări pentru o experiență de lectură personalizată și mai accesibilă.

 • Evidențiere URL

Pot fi subliniate linkurile, butoanele și alte elemente interactive în culori clare, cu contrast ridicat, ușor de identificat. Această facilitate evidențiază elementele active (pe care se poate da click), pentru o utilizare mai ușoară a site-ului, navigare și accesibilitate generală.

 • Desaturare colori

Desaturează toate culorile din pagină. Aceasta este o funcție importantă de accesibilitate care ajută utilizatorii cu deuteranopie, tritanopie și alte forme de daltonism să distingă mai bine conținutul site-ului dvs.

 • Oprirea animațiilor

Întrerupe conținutul care se mișcă sau se actualizează automat și care este considerat o barieră de accesibilitate. Oprește animațiile, clipirea și conținutul intermitent care distrage atenția și poate declanșa convulsii.

 • Dislexie

Fontul prietenos de la UserWay îmbunătățește lizibilitatea pentru cei cu dislexie și oferă o experiență de lectură mai ușoară și mai fluidă, care este adaptată vizitatorilor cu dislexie ai site-ului.

 • Cursor

Mărește dimensiunea standard a cursorului cu 400% pentru a se asigura că indicatorul rămâne întotdeauna la vedere. Permite o navigare mai rapidă și mai accesibilă prin hyperlinkuri, file și elemente de formular.

 • Înălțimea liniilor dintre fraze/propoziții

Înălțimea liniilor poate fi mărită pentru a asigura o spațiere mai confortabilă și o interacțiune mai fluidă cu textele de la fața locului.

 • Aliniere text

Funcția permite alinierea textelor site-ului la stânga, la dreapta sau poziționarea în centru, pentru a asigura o experiență de lectură personalizată și accesibilă.

 


Observații


Vă invităm să ne spuneți care este opinia dumneavoastră cu privire la accesibilitatea site-ului MIPE. Vă rugăm să ne informați dacă întâmpinați obstacole în materie de accesibilitate:

a) la adresa de email – fonduri.dizabilitati@mfe.gov.ro.
b) formular de contact

Pentru fiecare reclamație primită, vă vom transmite răspunsul în maxim 15 – 20 de zile lucrătoare de la data primirii.

Pentru browser-uri cu software de tip screen reader fiecare imagine are text alternativ.

N.B – Având în vedere posibilitățile puse mai sus la dispoziție, vă rugăm să nu ne transmiteți date sensibile care țin, de exemplu, de situația dumneavoastră financiară sau medicală.


Formular accesibilitate

"*" câmp obligatoriu

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 


Recomandări


Pentru o mai bună experiență pe Platforma Oportunități de Finanțare UE, vă recomandăm să utilizați următoarele cititoare de ecran

Variante gratuite

1.  Cititorul de ecran NVDA. Utilizarea este gratuită și vă va ajuta la navigarea prin Platforma. Softul poate fi descărcat accesând adresa – https://www.nvaccess.org/download/;
2.  Cititorul de ecran Microsoft Narrator – nu necesită instalare și poate fi activat folosind tasta Windows + CTRL+ ENTER (în Windows 10 și versiuni ulterioare) și Tasta Windows + Enter (versiuni mai vechi de Windows)
3.  Cititorul de ecran Apple Voiceover – este compatibil pentru dispozitivele Mac. Poate fi descărcat de aici – https://www.apple.com/uk/accessibility/vision/
4.  Cititorul de ecran TalkBack –  cititor de ecran disponibil pentru Android. Poate fi descărcat de aici – https://support.google.com/accessibility/android/answer/6283677?hl=en-GB

asistent
Atlas - Asistent