Tehnologiile digitale avansează și ne schimbă rapid viața, de la modul în care lucrăm și cumpărăm la modul în care interacționăm unul cu celălalt. Pandemia de coronavirus a accelerat și mai mult nevoia de tehnologii și abilități digitale. Astăzi, toată lumea trebuie să aibă cel puțin abilități digitale de bază pentru a studia sau lucra, pentru a comunica, pentru a accesa un număr tot mai mare de servicii publice online și pentru a găsi informații de încredere.
Principalele inițiative de competențe digitale
- Coaliția Digital Skills and Jobsabordează deficitul de competențe digitale la nivel european și național. Acesta reunește organizații precum autorități naționale, organizații non-profit, companii, asociații de afaceri și furnizori de educație care lucrează împreună pentru a spori abilitățile și competențele digitale în populație și forța de muncă, printre experții digitali și în sistemul de învățământ. De asemenea, Comisia încurajează organizațiile membre să ia măsuri pentru a reduce decalajul de competențe digitale din Europa. În prezent, aceste acțiuni, vizibile pe Pledge Viewer , au format peste 11 milioane de oameni.
- 25 de coaliții naționale pentru competențe și locuri de muncă digitalereunesc părțile interesate la nivel local pentru a lucra la provocările naționale.
- Inițiativele puse în aplicare la nivel european și național vor fi prezentate și diseminate prin intermediul platformei europene pentru competențe și locuri de muncă digitale. Acesta va fi un ghișeu unic pentru formarea competențelor digitale, finanțarea și cele mai bune practici pentru studenți, cetățeni și oameni care lucrează.
- EU Code Weekeste o inițiativă de bază adoptată de o rețea de voluntari dedicați și susținută de Comisie și de ministerele educației pentru a aduce gândire, codificare, informatică și abilități digitale computaționale cât mai multor oameni din Europa și din întreaga lume. Mișcarea a instruit peste 15 milioane de tineri, dintre care jumătate erau fete, în ultimii 8 ani.
- Programul Digital Opportunity Traineeshipîi ajută pe studenți să obțină instruire practică în tehnologii digitale avansate, cum ar fi inteligența artificială, securitatea cibernetică sau știința datelor. Peste 12.000 de studenți au participat la primii doi ani ai programului, care se desfășoară prin Erasmus +.
https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/digital-skills-all-europeans-brochure?fbclid=IwAR3-__ozXOa2X88AIP1hC4MJrFgQw42i2DMk9Gcp8NeVF2ueV0JsuxrBPJo