27 august 2021
Știre Fondul European de Apărare, publicat pe 26 august 2021
OCEAN2020, cel mai mare proiect de cercetare în domeniul apărării finanțat de UE, a încheiat două zile reușite de testare în Golful Hanö, Suedia. Exercițiul maritim a reunit 12 sisteme fără pilot, 4 nave navale, 5 sisteme tactice de comandă și control, un sistem satelit de observare a pământului plus un prototip de centru de operațiuni maritime al UE, instalat la EDA. Demonstrația live marchează o etapă majoră a proiectului în demonstrarea unei conștientizări situaționale sporite într-un mediu maritim prin integrarea noilor tehnologii pentru sistemele fără pilot.
A doua demonstrație a Mării Baltice a testat modul în care informațiile colectate din activele desfășurate în zona operațiunilor pot fi integrate pentru a crea o imagine maritimă recunoscută (RMP – Recognised Maritime Picture). Executarea a două scenarii s-a bazat pe utilizarea celor douăsprezece sisteme diferite fără pilot care și-au dovedit capacitatea de patrulare, detectare, identificare și clasificare a amenințărilor grație informațiilor dobândite de diferite tipuri de senzori. Unele sisteme fără pilot au fost desfășurate pentru patrulare și detectarea amenințărilor, în timp ce altele au urmărit amenințarea până la interceptare și descurajare.
OCEAN2020 își propune să atingă obiective operaționale și tehnice, variind de la o conștientizare situațională sporită, autonomie, rentabilitate și interoperabilitate sporită pentru misiuni comune. Varietatea activelor implicate în OCEAN2020 scoate în evidență modul în care autonomia de colaborare între vehiculele fără pilot multi-domeniu poate oferi un multiplicator de forță.
Coordonată de Saab, demonstrația maritimă a desfășurat două scenarii: o amenințare la suprafață cu viteză mare și un scenariu necunoscut de activitate scufundată. În timp ce primul scenariu a combinat supravegherea, interzicerea și implicarea mai multor amenințări de suprafață fără viteză cu toate tipurile de UxV-uri (Unmanned vehicles for all domains), cu acțiuni de supraveghere a zonei persistente și de interdicție maritimă, inclusiv detectarea radarului și video EO / IR, punctul central al celui de-al doilea scenariu a fost să detecteze și să identifice amenințările subacvatice (de exemplu, minele maritime sau IED), depuse de la submarinele ostile și să detecteze inserarea forțelor speciale ostile pe o coastă prietenoasă.
BAZÂNDU-NE PE PRIMA DEMOSTRAȚIE MARITIMĂ
Bazându-se pe experiența și lecțiile primei demonstrații maritime din Golful Taranto (Italia 2019), a doua demonstrație maritimă s-a axat pe verificarea obiectivelor, cum ar fi lansarea și recuperarea sistemelor fără pilot (UUV) de pe o navă, integrarea între sisteme tactice și sisteme navale de gestionare a luptei, coordonarea între activele fără pilot care operează în echipă cu utilizarea AI și demonstrarea modului în care fuziunea datelor poate îmbunătăți imaginea tactică la nivel tactic și operațional.
ACTIVE IMPLICATE
Următoarele active au participat la a doua demonstrație maritimă. 12 sisteme fără pilot diferite de la Saab (3), Leonardo, Safran, Bluebear, IOSB (2), TNO (2), CMRE și GMV. 4 unități navale; Marina suedeză HMS Pelikanen; Marina lituaniană P11 Žemaitis; MOD R / V Planet (WTD 71) germană și marina poloneză Minehunter Czajka din Krogulec. Sistemele de satelit sunt COSMO SkyMed. În cele din urmă, EU MOC (Maritime Operation Center) a fost coordonat de Indra & IOSB, inclusiv conectivitatea cu MOC spaniol prin rețeaua MARSUR.
CONTEXT
Finanțat prin Acțiunea pregătitoare privind Cercetarea în domeniul Apărării a Uniunii Europene în temeiul acordului de finanțare nr. 801697, OCEAN2020 a primit o finanțare de 35,48 milioane EUR. De la lansarea sa în aprilie 2018, proiectul a efectuat cercetări ample și lucrări tehnologice pentru a ajunge la punctul de a întreprinde două demonstrații live pe mare. Consorțiul a fost implicat într-o cantitate semnificativă de analiză a soluțiilor, proiectarea sistemului, dezvoltarea tehnică și integrarea sistemului de active și teste individuale. Informații despre cei 43 de membri ai consorțiului pot fi găsite pe site-ul web OCEAN2020.
Share: