Skip to main content

03 iulie 2021

300 milioane euro pentru cercetare în domeniul fuziunii nucleare și pentru îmbunătățirea siguranței nucleare

Loading

Comisia Europeană a adoptat Programul de lucru Euratom 2021-2022, implementând Programul Euratom de cercetare și formare 2021-2025. Programul de lucru prezintă obiectivele și domeniile specifice, care vor primi finanțare de 300 milioane euro. Aceste investiții vor sprijini cercetarea în materie de fuziune și vor contribui la promovarea progresului într-o gamă largă de domenii, de la îmbunătățirea în continuare a siguranței nucleare și a protecției împotriva radiațiilor, până la stimularea aplicațiilor non-energetice ale tehnologiei nucleare. Programul de lucru contribuie la eforturile UE de a-și dezvolta în continuare leadershipul tehnologic și de a promova excelența în cercetarea și inovarea nucleară. Apelurile din acest an se concentrează în mod special pe domeniul medical, sprijinind în mod direct prioritățile Planului de acțiune al UE împotriva cancerului și al Planului de acțiune SAMIRA.

În domeniul fuziunii nucleare, Programul de lucru Euratom stabilește o strategie clară pentru EUROfusion – Consorțiul european pentru dezvoltarea fuziunii nucleare. Strategia își propune să asigure succesul ITER – un megaproiect internațional de cercetare și inginerie a fuziunii nucleare, care are ca scop reproducerea proceselor de fuziune a Soarelui pentru a genera energie – și de a dezvolta pregătirile pentru centralele electrice demonstrative (DEMO). Parteneriatul Fusion va furniza cunoștințele necesare, va pregăti echipe europene pentru exploatarea ITER și va oferi instruire unei noi generații de oameni de știință și ingineri în domeniul fuziunii.

În domeniul fisiunii nucleare, programul de lucru Euratom va asigura cele mai înalte standarde de siguranță nucleară a centralelor electrice, a reactoarelor de cercetare, a materialelor și a combustibililor. Aceste activități includ, de asemenea, gestionarea și dezafectarea deșeurilor radioactive, cum ar fi Programul comun european de gestionare a deșeurilor radioactive – EURAD și Parteneriatul european pentru protecția împotriva radiațiilor.

Cererile de propuneri Euratom 2021-2022 sunt publicate pe portalul Funding & Tender Opportunities, urmat de deschiderea apelului în 7 iulie. Ziua de informare Euratom din 16 iulie marchează ocazia de a furniza informații generale despre Orizont Europa, precum și prezentări detaliate ale programului Euratom de cercetare și formare 2021-2022. În cadrul a trei sesiuni dedicate, vor fi prezentate toate noutățile programului. Sesiunile vor fi urmate de un atelier de perspectivă privind utilizarea inteligenței artificiale și a roboticii în sectorul nuclear.

Detalii suplimentare pot fi găsite în comunicatul publicat pe portalul Comisiei Europene: Euratom Research and Training Programme receives €300 million for fusion research and to improve nuclear safety, radiation protection and training | European Commission (europa.eu)

Share:

asistent
Atlas - Asistent